Mobil Sağlık Aracı Nedir?
Çalışanların işe girişlerinde asli olarak uygulanan sağlık muayeneleri kişinin, işveren tarafından verilen işe sağlık şartları yönünden uygunluğunu analiz edebilmektir. 6331 sayılı kanunumuz gereği çalışanların işe başlamadan önce işe giriş sağlık raporlarını tamamlamaları zorunludur. Bu zorunluluk işyerlerinde oluşacak kaza durumlarını önlemek, çalışan kişi ve çalışma arkadaşlarını korumak, işyerini korumak ve iş sebebiyle oluşabilecek meslek hastalıklarını teşhis edebilmek gibi önemli sonuçları sağlamaktadır.
Mobil sağlık hizmetleri ise genelde fazla çalışan sayısına sahip olan işletmelerin üretimi aksatmamak, lojistik sorununu çözümleyebilmek ve kâr amacıyla uygulattığı gezici sağlık araçlarının sağlık ekipleriyle işyeri hekiminin belirlediği tetkikleri uygulayan hizmettir.
Mobil Sağlık Aracı
Mobil sağlık araçları, ilgili yönetmelikte belirtilmiş kriterlerde olup içerisinde Odio (işitme), Sft (solunum) , Akc (akciğer grafisi) Ekg (elektro kalp grafisi) gibi testleri uygulayan cihazların bulunduğu sağlık tarama hizmetlerini vermektedir. Bunun yanında mobil sağlık ekibi farklı tetkikler uygulamaktadır.
Mobil Sağlık Aracı Ekibi
Mobil sağlık hizmetlerinde çalışanların kullandıkları cihazla ilgili alanlardan mezun olmaları gerekmektedir. Bu cihazları uygulayan kişilerin listeleri yönetmelik gereği bakanlığa bildirilmelidir.
Odio – Odiometris
Akciğer Grafisi – Radyoloji
Solunum Fonksiyon Testi – Teknisyen
Elektro Kalp Grafisi – Acil Tıp Teknikeri
Testlerin döküm haline geldikten sonra uzman hekimlerce onayı yapılması gerekmektedir.
Mobil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği
İlgili genelge 25/08/2016 tarihinde sağlık bakanlığınca yayınlanmıştır.
Genelge mobil sağlık hizmetlerinin kayıt altına alınabilmesi ve takibi amacıyla bir takım önkoşullar getirmiştir. Bu koşulları uygulamayan kuruluşlar hakkında yönetmelik gereği idari işlem uygulanmaktadır.